Pantofii reprezintă cea mai importantă piesă din ținuta unui adevărat gentleman. Indiferent de alegerea vestimentară, un model neinspirat sau de o culoare greșită poate să-ți distrugă întreaga înfățișare. Încălțămintea potrivită spune multe despre stilul pe care îți dorești să-l abordezi ori despre personalitatea ta. Chiar dacă ai nevoie de o pereche de pantofi pentru un eveniment important ori vrei doar să-ți completezi garderoba cu noi accesorii, ai la dispoziție încălțăminte bărbați aici, iar noi îți vom explica mai departe care sunt tipurile de pantofi pe care trebuie să le aibă orice domn elegant ca să știi ce cumperi.

1. Pantofi Oxford

Orice bărbat care vrea să facă o impresie memorabilă va purta o pereche de pantofi eleganți Oxford. Este vorba despre unul dintre cele mai populare modele de încălțăminte bărbătească, ideal pentru evenimente speciale, o nuntă sau un botez. Pantofii Oxford sunt caracterizați prin faptul că au carâmbii cusuți, au șiret, fețele laterale sunt cusute sub căpută, iar atunci când sunt închise se unesc puțin și formează un V spre vârful limbii pantofului. Rigizi, formali, dar în același timp confortabili, acești pantofi reprezintă cartea de vizită a unui gentleman deoarece sunt foarte versatili și pot fi purtați la ținute elegante și office, însă și la cele smart casual.

Acest model de încălțăminte a apărut pentru prima dată în Scoția și Irlanda, unde mai sunt cunoscuți și sub numele de Balmorals. În Franța, pantofii Oxford poartă denumirea de Richelieu. Se pot prezenta sub mai multe forme, respectiv Oxford Cap Toe care reprezintă imaginea specifică bărbatului business, Oxford Wingtip ideali pentru ținute casual, Oxford Wholecut realizați fără tăieturi sau adăugiri și Oxford Plan Toe care ilustrează perfect principiul “less is more”.

2. Pantofi Derby

La fel de populari ca Oxford, pantofii Derby sunt alegerea perfectă pentru un domn modern, ancorat în lumea business, care nu-și piermite să piardă timp prețios alegându-și ținutele. Se prezintă ca un model cu șiret, cu carâmbii deschiși, potriviți pentru persoanele cu picior mai lat deoarece părțile laterale nu se ating și oferă mai multă lejeritate. În America și Anglia, pantofii Derby sunt cunoscuți ca Bluchers.

Nu sunt foarte eleganți, dar se pot asorta cu ușurință unui costum din trei piese ori unei ținute casual cu pantaloni chino și sacou. Pantofii Derby Plain Toe sunt clasici, nu au niciun model în partea din față și reprezintă încălțămintea office potrivită pentru toți bărbații care nu sunt constrânși să poarte ceva mai elegant.

3. Pantofi Brogue

Originari din Scoția, pantofii Brogue au devenit cunoscuți la începutul secolului al XX-lea. Un model casual, aceștia beneficiază de diferite modele și detalii decorative realizate prin tehnica perforării. Sunt considerați pantofi versatili, potriviți pentru orice ocazie și context social sau de business. Numele lor provine de la cuvântul galez “brog” care înseamnă pantof, însă mai sunt denumiți și Budapest pentru că în Ungaria se realizează unii dintre cei mai buni pantofi de acest fel.

Pantofii Brogue se găsesc sub mai multe modele, și anume Full Brogue a căror perforație seamănă cu o aripă ce se întinde pe întreaga suprafață laterală a pantofilor, Semi Brogue caracterizați de aplicarea perforațiilor la baza cusăturii de pe cap toe și Quarter Brogue decorați doar pe vârf sau la baza cusăturii cap toe.

4. Pantofi Monk

Au revenit în lumina reflectoarelor, dar reprezintă un tip de pantof îndrăzneț pentru stilul masculin. Încălțămintea cu așa numita curea a călugărului aplicată reprezintă o combinație între mix și contemporan, fiind un model care iese din zona de confort. Pantofii Monk înlocuiesc șireturile cu una sau două curele cu catarame ce traversează suprafața pantofului, sunt în stil slip-on, dar au limba și vârful caracteristice modelului Oxford. Sunt perfecți pentru un gentleman modern, care vrea să iasă în evidență prin pantofii purtați, mai ales că modelul Monk este versatil și poate fi asortat atât cu blugi cât și cu cel mai elegant costum. Sunt disponibile ouă variante, pantofii Monk Single Strap cu o singură cataramă care nu atrag foarte mult atenția și pantofii Monk Double Strap cu două catarame care oferă un look mai nonconformist.

5. Pantofi Loafers

Bărbații care preferă mai degrabă pantofii casual, fără șiret, pot purta fără probleme modelul Loafers. Acest tip de încălțăminte slip-on nu este foarte elegant, dar poate fi catalogat totuși și ca potrivit pentru costum. Pantofii Loafers au fost realizați cu mult timp în urmă, la dorința regelui George al VI-lea de a purta în casă un pantof confortabil. În scurt timp, modelul a început să fie purtat și în exterior, însă mai mult în sezonul cald. Modelele de pantofi Loafers includ variantele Penny Loafer care nu au nici un detaliu de finețe, Tassel Loafers care au ciucuri plasați pe banda ce traversează suprafața pantofului și Bit Loafers ce are un detaliu metalic și sunt suficient de eleganți pentru a se purta cu costum.

Un domn elegant trebuie să aibă în garderoba sa mai multe tipuri de pantofi pentru a le asorta cu ținutele alese în fiecare zi. Ține cont de aspectele prezentate și îndreaptă-ți atenția spre mai multe modele de încălțăminte dacă îți dorești întotdeauna să te faci remarcat prin pantofii purtați!

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe