42% dintre mamele românce optează pentru concediul de creștere a copilului cu durată de doi ani, chiar dacă indemnizația acordată de stat în acest caz este de maxim 1.200 lei, potrivit unei analize a companiei de HR Smartree.

4,5% dintre bărbați au optat pentru concediu de creștere a copilului.
Analiza Smartree a luat în considerare perioada 2012-2014 și a inclus 3.330 de angajați intrați în concediu de îngrijire a copilului, majoritatea din companii multinaționale.
Datele arată că, în fiecare an, din totalul angajatelor din România, 2,5% rămân, în medie, însărcinate. Dintre acestea, 42% optează pentru concediu de creștere a copilului de doi ani, restul de 58% alegând varianta de un an.
Câți bărbați aleg să stea acasă cu nou-născutul și în ce condiții
Analiza Smartree mai arată şi că bărbaţii optează, la rândul lor, pentru un concediu de creştere a copilului. Astfel, în perioada de referinţă, din totalul angajaților care au intrat în concediu de creștere a copilului, 4,5% au fost bărbați.
În cele mai multe cazuri în care tatăl alege să stea acasă cu nou-născutul, mama este cea care are venitul mai mare sau nu își dorește o pauză în carieră. Există însă și alte situații, în care tatăl poate beneficia de avantaje dacă optează pentru concediu de creștere a copilului.
„Spre exemplu, dacă un salariat lucrează cu jumătate de normă, este plătit cu salariul minim pe economie, iar indemnizația primită de minimum 600 de lei este mai mare decât salariul. Sau o persoană care se teme pentru siguranța jobului își poate asigura locul de muncă pentru cel puțin 2 ani și jumătate după nașterea copilului, deoarece angajatorul are interdicție de concediere”, menționează Raluca Peneș.
Reintegrarea la locul de muncă: Ce protecție asigură legislația din România
Legislația din România protejează părinții care se întorc din concediul de creștere a copilului, în sensul că angajatorii au interdicție de la concediere în două cazuri: în perioada în care angajatul primește stimulent de inserție, acordat la cerere părintelui care se întoarce la muncă mai devreme de doi ani, perioadă în care ar fi putut beneficia de concediu de creștere a copilului; în decurs de 6 luni după revenirea definitivă a părintelui la serviciu, la finalizarea perioadei de concediu.
Din experiența Smartree, procentul persoanelor care revin din concediu și își reiau activitatea este destul de mare, de aproximativ 95%. Există și situația în care salariatele/salariații care au fost în concediu de creștere copil aleg să nu se întoarcă la locul de muncă inițial și să opteze pentru un alt job.
Cum se calculează valoarea indemnizației pentru creșterea copilului
Indemnizația de creștere a copilului reprezintă 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar în limita maximă de 3.400 lei în cazul concediului pentru creșterea copilului de până la un an (3 ani în cazul copilului cu handicap) și 1.200 lei în cazul concediului de până la doi ani.
„Este important de precizat că intrarea în concediul de creștere a copilului și primirea indemnizației nu depind de vechimea pe care părintele o are la cel mai recent angajator al său. Atât timp cât condiția de realizare de venituri în ultimele 12 luni este îndeplinită, părintele care optează pentru acest concediu va beneficia de indemnizație”, spune Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe